A berendezés geometriája | növényes akvárium születése 2 . rész

Amit minden akvaristának tudnia kell a szűrésről
1. Mai 2018
Tápanyag túladagolás avagy jóból is megárt a sok!
1. Mai 2018
Az akvakertészek által közkedvelt kövekről cikkünk előző részében megismerkedhettél.

A kövekhez hasonlóan a fák és gyökerek is rengeteg lehetőséget biztosítanak az akvaristák számára. Nem csupán természetes megjelenésük miatt kedvelt dekorációs elemek, hanem megfelelő búvóhelyet biztosítanak a halak számára, amely a territoriális viselkedést is kiküszöböli, csökkentve ezzel az esetleges stresszt. Az algaevő harcsák (pl. Ancistrus vagy Otocinclus fajok) számára is kimondottan előnyös egy természetes fa dekor, mivel a fa rostjai segítik az emésztésüket.

A felsorolásban a trópusi fákkal foglalkozunk amik leggyakrabban megtalálhatók a versenyakváriumokban, és a kereskedések polcain is. Természetesen gyűjthetünk magunknak is fákat, gyökereket a természetben, de tegyük ezt gondosan, hiszen nem mindegyik fog beválni és az előkészítésük is gyakran macerásabb. Jó választás lehet például a szőlőtőke vagy gyökér.

Fák, gyökerek

 • Mangrove gyökér

  Összetéveszthetetlen forma és vörösesbarna szín jellemzi a mangrove gyökeret, amely a biotóp akváriumok kedvelt dekorációs eleme. Eredeti élőhelyén is roppant gazdag állatvilág jellemzi a mangrove mocsarak vizeit. Magas csersav tartalmú fa, ami színezi az akvárium vizét. Ez biotópokban kimondottan előnyös, mivel a térségből származó halak számára lakóhelyükhöz hasonló körülményeket teremthetünk. Ha zavarónak találjuk a víz elszíneződését, gyakori vízcserével, erős szűréssel és speciális szűrőanyagokkal ellensúlyozhatjuk azt.

 • Redmoor gyökér

  Talán a legkedveltebb fa dekoráció a növényes akvarisztikában, mivel azon kevesek közé tartozik, ami egyáltalán nem színezi az akváriumvizet és a kémiai tulajdonságait sem befolyásolja. Emellett kanyargós, ágas-bogas megjelenése is kedveltté teszi. Gyönyörű ryuboku és mizube layout építhető belőle. A víz alatt folyamatosan szívja meg magát, amitől színe vörössé változik. Viszonylag könnyű, így eleinte nem mindig süllyed el, akváriumindításnál gondoskodnunk kell a lesúlyozásról. Pár hét után már megtelik annyira vízzel, hogy nem szükséges a súlyozás.

 • Vasfa

  Az ADA által gyakran használt dekorációs elem a tömör, rendkívül természetes megjelenésű vasfa. Súlya miatt nem igényel lesúlyozást. Szintén tartalmaz csersavat, ami folyamatosan ázik ki belőle, így az akváriumvizet színezi. A színezés mértéke idővel csökken, ellensúlyozni a leírt módszerekkel lehet.

 • Talawa fa

  A redmoor-hoz hasonló megjelenésű a talawa fa, ám jellemzően hosszabb ágai vannak és jóval kevésbé kanyargósak. Sőt, gyakorta látni közel párhuzamos oldalágakat. Érdemes indításnál lesúlyozni, amit később elhagyhatunk, de kezdetben nem mindig süllyed el.

 • Mopani fa

  Gyakran nevezik a mopani (vagy mopane) fát a kereskedésekben vasfának. Tömörsége és súlya valóban a vasfával hasonló. A Mopani göcsörtös, tekervényes struktúrája, valamint kontrasztos színe (a homoksárgától a sötétbarnáig) rendkívül izgalmas. Amire készüljünk fel, ha mopani fával dekoráljuk akváriumunkat, hogy a színezés mellett kissé nyálkássá (mocsarassá) teheti vizünket eleinte.

Legyünk kreatívak a fák elhelyezésekor. A megfelelő darabokkal és azok tudatos elhelyezésével nagyon szép perspektívát, mélységet alakíthatunk ki akváriumunkban. Akár az erdő mélyére vezető ösvény is kialakítható, még kisebb akváriumban is, amivel érzéki csalódást érhetünk el. Használjuk ki a fákat növényesítésre is. Remekül mutat egy mohás (Pl. fissidens vagy bármelyik taxiphyllum) fatörzs, illetve egy - kisebb levelű - anubiasféle felkötözésével izgalmas bonsai készíthető.

Az akvárium geometriája, avagy hogyan rendezd el a dekorációs elemeket?

Aquascaping útmutató: Professzionális elrendezés avagy Így érhetsz el műalkotás szintű hardscape-et akváriumodban.
 • Az aranymetszés és a harmadolás szabálya

  Az aranymetszést már az ókori görögök is használták. A szabályrendszer mindenhol alkalmazható, ahol különböző tereptárgyakat, dekorációs elemeket (jelen esetben köveket és fákat) kell térben (az akváriumban), kompozíció szerűen elhelyezni. Röviden, az aranymetszés az arányokkal teremt harmóniát.

  A megértéséhez egy leegyszerűsített elvet, a harmadolás elvét fogjuk használni (ld. a rácsvonalakat az illusztráción). A rácsvonalak egyrészt a fókuszpontok kialakítását segítik, másrészt a beépítendő és a szabadon hagyott terület arányát is mutatja. Harmonikus képet ad az Egyharmad berendezett (növényesített, illetve sziklákkal, fákkal kiépített) rész és kétharmad úszótér (ún. negatív tér) vagy épp fordítva, azaz 2/3 beépített és 1/3-as szabadon hagyott rész.

  A rácspontokban lévő fókuszpontok is jól láthatók, ahogy a háromszög elrendezés is.

 • Szigetes elrendezés

  Az elnevezés önmagáért beszél. Az akvárium közepén, sziget szerűen elrendezett layout. A vizualitást fokozza ha világos dekorhomokból alakítunk ki partszakaszt szigetünkhöz, ahogyan az a természetben is megfigyelhető. A központi elhelyezés ellenére törekedjünk aszimmetrikus összképet kialakítani. Az aszimmetria mindig természetesebb hatást kelt.

  A berajzolt háromszög segédvonalként funkcionál a szigetes elrendezésnél.

 • U alakú elrendezés

  A koncepció szerint a negatív tér, a layout közepére esik. Az U forma szárait gyakran magas háttérnövényzet adja, de természetesen gyökerekből vagy kövekből is kialakítható. Ha növényekből szeretnéd kialakítani, vedd figyelembe a koncepciót a növények metszésénél! A harmadolás szabályairól szintén ne feledkezz meg az U alakú layout fókuszpontjainak kialakításánál!

  Az aszimmetria itt is szerencsésebb elrendezés. Nem cél a teljesen szabályos U forma kialakítása.

 • Háromszög elrendezés

  Az egyik legnépszerűbb elrendezési forma, amely kialakításánál szintén nagyon hasznos a harmadolás szabálya. A harmadolás rácspontjai megadja a háromszög layout határát, illetve a fókuszpontokat, ahova a leghangsúlyosabb hardscape elemeket és növényeket rendezzük.

  Ha az akváriumunkat a szoba sarkába helyezzük el, a háromszög layout jó megoldás lesz. Az ellentétes sarokba mutató gyökerekkel és kövekkel - nem eltorzíva az eredeti háromszög formát - izgalmas scape készíthető. Gyakori layout stílus az akvakertész versenyeken.