Aqua Line TF Macro: Professzionális növénytáp

Az Aqua Line TF Macro, az egyik legjobb, konstans elemekkel bíró professzionális kiegészítő növény tápanyag High tech akváriumokhoz. A pontos mennyiség alkalmazásával gyakorlatilag elkerülhető a növények tápanyaghiány tünetei és az ezzel kapcsolatos algásodás.

 • Hatóanyag tartalom - összetétel

  Nitrát (NO3) | Foszfát (PO4) | Kálium (K)

 • Adagolás

  1ml / 20 liter akváriumvízhez naponta. Kizárólag akváriumi használatra!

 • Tárolás

  Napfénytől óvott helyen, szobahőmérsékleten

 

Amit a TF Macro növénytápról tudni érdemes

Gyakran ismételt kérdések az AquaLine TF Macro termékről

1Mennyi TF Macrot adagoljak az akváriumomba?
A gyári ajánlás 1ml/20 liter vízhez naponta (high-tech akváriumokban. A tapasztalat azt mutatja, hogy low-tech akváriumokban, ahol mérsékelt fény áll a növények rendelkezésére és nincs co2 beoldás, a napi TF Macro adagolási javaslat 1ml/100l ).

Ugyanakkor minden akvárium más, az optimális növénytáp mennyisége függhet például a telepített növények fajtáitól, a telepítés mennyiségétől, akváriumunk technikai felszereltségétől, különösképpen a világítástól és a CO2 beoldástól.

Èrdemes növényeink fejlődését, reakcióit figyelemmel kísérni, hiszen ők a legjobb indikátorok az adagolás optimalizálása szempontjából. Az Aqua Line TF Macro a forgalmoban lévő legmodernebb kelátokat és alkotóelemeket tartalmazza. Választhatunk napi, illetve heti tápozási rendszert is, növényeink megfelelő tápellátása egyaránt biztosítva lesz. Az akvárium vizének 15-25%-át javasolt hetente lecserélni.
2Hogyan adagoljam a TF Macrot
A pumpálós fej segítségével könnyedén adagolhatjuk a növénytápot akváriumunkba. Egy nyomás körülbelül 1-1,2 ml folyadékot juttat az akváriumba. Nano akvárium esetén, ahol - adott esetben nagyon kevés mennyiség szükséges, napi tápozási szisztéma mellett - mérjük ki a kívánt mennyiséget egy fecskendő segítségével!
3Jelenthet-e veszélyt halaimra, garnéláimra a TF Macrot?
Az Aqua Line TF Macro nem ártalmas az akvárium lakóira. Erre vonatkozóan komoly vizsgálatokat végeztettünk.
4Mi a szerepe a nitrátnak a foszfátnak és a káliumnak az akváriumban?
Mindhárom tápanyag jelenléte alapvető fontosságú az akváriumi növények számára. Sokszor nevezik ezen három tápanyagot elsődleges makroelemeknek. Ha valamelyikből hiány lép fel, növényeink szenvedni fognak és teret engednek az algák elszaporodásának. Nézzük, miről ismerhetjük fel ezen elemek hiányát!

 • Kálium:A káliumhiányos leveleken jellegzetes, sárgás vagy barnás szélű lyukak keletkeznek. Tipikus káliumhiányra utaló tünet továbbá, ha a növény új levelei aprók, csökevényesek
 • Foszfát: Foszfátból jóval kevesebb kell, mint nitrogénból. A foszforhiányos növények hasonló tüneteket produkálhatnak, mint a nitrogénhiányosak. A növény elsárgul, vagy besötétedik, levelein nem ritkán zöld pontalgák jelennek meg.

  Szintén jellemző a levélhullás.

  Az akváriumvíz optimális foszfátszintje 0,1-1,5 mg/l.
 • Nitrát: Ez a makroelem a növények fő nitrogénforrása! A nitráthiányos növény megáll a növekedésben, rendellenesen fejlődik, kinézete elsőre is jól láthatóan egészségtelen hatást kelt. Az sárgászöld növények, apró, rendellenes levelek és az alsó levelek elsárgulása utalhat nitrát hiányra. Ebben az esetben mérjünk NO3 szintet az akváriumban. Az optimális nitrátszint 10 -30 mg/liter.
 • Fontos megjegyeznünk, hogy a nitrát és a foszfát megfelelő ARÁNYÚ pótlása létfontosságú. Ha borul az arány, elkerülhetetlen az algásodás, hosszabb távon pedig növényeink pusztulása. Az Aqua Line TF Macro optimális arányban biztosítja a nitrátot és a foszfátot, így - megfelelő mennyiségű - adagolásával elkerülhető az algásodás!

  5Nem adagolok CO2-t és a világításom is alacsony teljesítményű. Adagolnom kell Macro tápot?
  Alapvetően high-tech akváriumokhoz lett fejlesztve az Aqua Line TF Macro. Ezekben a medencékben - a széndioxid beoldás és az erős megvilágítás miatt - megnövekedett a növények (nitrát, foszfát és kálium) igénye. Azonban egy ún. low-tech akváriumban is előfordulhat - például egy alultelepített medencében, azaz túl kevés hal esetén - hogy nem lesz elegendő macro tápanyag a vízben. Ezesetben pótolnunk kell. A kérdés egyértelmű megválaszolásához figyelnünk kell növényeink fejlődését, reakcióit, illetve akváriumunk vízértékeit.
  Az Aqua Line TF Macro kevesebb káliumot tartalmaz, mint nitrátot, így a TF Planter kálium tartalmával tökéletesen kiegészítik egymást, harmonikus makroelemforrást biztosítva, növényes akváriumokban. A csökkentett káliumtartalom lehetővé teszi egyedülállóan a low tech, vagy kevés hallal rendelkező akváriumok esetén a macro elem pótlást, kálium túladagolás, és az azt követő hiánytünetek nélkül! Ezt sok más, ismert növénytápról nem mondható el.
  A növényeknek egyszerre és optimális arányban kell biztosítani az összes szükséges tápanyagot. Ha az arányokat nem sikerül összehangolni, növényeink szenvedni fognak. Egyes tápanyagok elfogynak és hiány alakul ki, mások túladagolva szabályosan megmérgezik a növényeket, és más tápanyagok felvételét is akadályozhatják. Így a kiegyensúlyozatlan tápozás hiánytüneteket okoz. A további tápmennyiség adagolása pedig tovább ront a helyzeten. Ennek szellemében készültek az Aqua Line termékek.

  Veréb Gábor (AGA Világbajnok)