AquaLine Aquademia blog

8. März 2020

Tökéletes belépő az Aquascaping világába

Tobias Gawrisch, alias Aquaowner előadása, közérthető módon. Hogyan vágj bele az akvakertészetbe?
30. Dezember 2019

Interjú: Manuel Krauss, egy nem mindennapi akvakertész Németországól

12 kérdés, 12 válasz, Manuel Krauß, német akvakertésztől.
5. Mai 2018

Ismerd meg alaposan a nano akvarisztika világát!

A növényes akvarisztika gyönyörű, de kétség kívűl speciális kihívásokat állító alága a nano akvarisztika. Mire kell figyelni ha egy egészen apró víz alatti kertet szeretnénk gondozni? Hogyan áll össze egy versenyszintű nano akvárium?
1. Mai 2018

Amit a garnélatartásról tudnod kell mielőtt belevágsz!

Beleszerettél a garnélák színes világába és kipróbálnád az akvarisztika ezen ágát? Ez a cikk kimondottan jó alapot és támogatást fog adni mielőtt első garnéláid beszerzésére indulsz.
1. Mai 2018

Akvarisztikai útmutató a lágyvízről és a vízlágyításról

Milyen vízlágyítási módszerek terjedtek el az akvarisztikában, egyáltalán miért kell egy - leendő - akvakertésznek elmélyülni a témában? Professzionális akvarisztikáról érthetően.
1. Mai 2018

Így könnyítsd meg az akváriumindítást aktív talajjal

Mitől aktív egy akváriumtalaj és milyen esetleges hátrányai lehetnek az akvárium bejáratási fázisában, amire mindenképpen érdemes felkészülnünk?
1. Mai 2018

Titkos fegyver a kékalgák ellen?

Hogyan segít hozzá az algamentes akváriumhoz egy 1934-es kutatás? Tényleg létezik egy matematikai képlet az algák ellen? A kéklgák elleni küzdelem fordulópontja a cikkben!
1. Mai 2018

Kémiai szűrőanyagok

A kémiai szűrőanyagok használatával kapcsolatban sok az ellentétes vélemény. Egyesek esküsznek rá, mások teljesen elítélik. De hol az igazság? Hiánypótló írás akvaristák számára!
1. Mai 2018

Gyepszőnyeg low-tech körülmények között?

"Számomra elérhetetlen egy szép, összefüggő aljnövényzet, technikai fejlesztés nélkül?" A jó hír, hogy de, elérhető, hiszen vannak olyan növényfajok, amik akár gyepalkotóként is funkcionálnak low-tech körülmények között, megfelelő törődéssel és metszéssel!
1. Mai 2018

Az aljzat szerepe és fajtái | A növényes akvárium születése 3. rész

A talajnak roppant fontos funkciókat kell ellátnia egy (növényes) akváriumban. Nem csupán a növények gyökeresedését és tápanyagfelvételét kell biztosítsa, de az egészséges ökoszisztéma eléréséhez szükséges, ún hasznos baktériumok számára is megfelelő közeget kell nyújtson! Hogyan alakíthatod ki ésszerűen akváriumod aljzatát? Milyen talajtípusokat kell ismerj? A cikkből megtudhatod.
1. Mai 2018

Tápanyag túladagolás avagy jóból is megárt a sok!

Növényeid számára minden szükséges tápanyagot biztosítasz, mégis hiánytüneteket tapasztalsz. A jelenség mögött akár valamelyik elem túladagolása is állhat. Mit kell tudj a növénytáp elemek, egymáshoz való viszonyáról? Mit jelent a szinergizmus és az antagonizmus? Kattnints a részletekért!
1. Mai 2018

A berendezés geometriája | növényes akvárium születése 2 . rész

A cikkből megtudhatjátok milyen gyökereket, dekorfákat érdemes akvarisztikai célra használni! Emellett megismerhetitek azokat a geometriai szabályokat, amiket a legsikeresebb akvakertészek alkalmaznak.
1. Mai 2018

Amit minden akvaristának tudnia kell a szűrésről

Az akvárium szűrése az egyik olyan alappillér, amin gyakorlatilag a komplett akvárium projekt állhat vagy bukhat. De mit is jelent pontosan a biológiai, a kémiai és a mechanikai szűrés? Mire figyelj szűrőv ásárláskor? A cikk után tudni fogod!
30. April 2018

Hogyan nevelj algamentes akváriumot?

Az algákat főellenségként tartják számon az akvaristák. Az algák elleni küzdelem azonban el sem kell kezdődjön, kialakulásuk ugyanis közel 100%-ban megelőzhető! Jól hangzik, ugye? Ebből az írásból megtudhatod pontosan, hogyan! Kötelező olvasmány ha akváriumod van!
30. April 2018

Infografika: növények hiánytünetei

Ha nem biztosítjuk akváriumi növényeinknek az összes szükséges tápanyagot a megfelelő mennyiségben és arányban, növényeink szenvedni fognak. Hogyan azonosíthatók be az akváriumi növények tápanyaghiány tünetei? Az AquaLine Infografikája segít ebben!
30. April 2018

Aquascaping stílusok

Az akvakertészet, illetve a növényes akváriumok világában többféle stílussal találkozhatunk. Ebben a bejegyzésben megismerkedhetsz pár ilyen stílussal, amely után könnyebb lesz egy-egy akvárium elemzése, értékelése, de segítségedre lehet saját növényes akváriumod berendezésénél is. Mit jelent a holland akvárium, az iwagumi vagy épp a ryuboku kifejezés?
30. April 2018

A dús növényzet pozitív hatásai az akvárium ökoszisztémájára

A dús növényzet nem csupán a vizuális élmény fokozásáért felelős, hanem nagyban hozzájárul az egészséges ökoszisztéma kialakulásához, akváriumunk tisztaságához. Sőt, az algák elleni küzdelemben is nagy segítséget nyújthatnak! Ehhez azonban meg kell érteni a növények funkcióit. Ebben segít ez az írás.
30. April 2018

Út a hardscape-ig – A növényes akvárium születése 1. rész

Tervezd meg következő akváriumod! Mit jelent a hardscape és milyen szabályok szerint épülnek fel a sikeres versenyakváriumok? Milyen fa és kő dekorációkat használj, akváriumod berendezésekor? Többek között ezen kérdésekre kapsz válasz a fotókkal és illusztrációkkal színesített bejegyzésből.