AquaLine TF Phosphate - Kiegészítő foszfát növénytáp

A foszfát a növényeknek nélkülözhetetlen (eszenciális) elem, mely a növényi anyagcserében és biológiai folyamatokban vesz részt. Egyes esetekben kiegészítő foszfát adagolásra lehet szüksége az akváriumi növényeknek, ekkor kezdjünk adagolni AquaLine TF Phosphate-ot.

 • Adagolás

  1ml 50liter akvárium vizének foszfát tartalmát megemeli körülbelül 0,1mg/l-vel. A kívánt foszfát érték 0,1-0,2mg/l közé esik. Ennél magasabb értékre ritkán van szükség, és általában csak az algásodást segíti elő feleslegesen.

 • Tárolás és alkalmazás

  Napfénytől óvott helyen, szobahőmérsékleten! Kizárólag akváriumi használatra.

 • Összetétel

  Kálium-dihidrogén-foszfát (KH2PO4)

 
1Miért fontos a növényeknek a foszfát?
A foszfát egy eszenciális makróelem, amely fontos szerepet játszik a növények anyagcsere folyamatában. A foszforhiányos növények hasonló tüneteket produkálhatnak, mint a nitrogénhiányosak. A növény elsárgul, vagy besötétedik, levelein nem ritkán zöld pontalgák jelennek meg. Szintén jellemző a levélhullás.
2Aqua Line TF Macrot adagolok az akváriumba, amely foszfátot is tartalmaz. Ennek ellenére szükséges a kiegészítő foszfát?
Vannak olyan esetek, amely indokolja az extra foszfát adagolást. Fontos megérteni, hogy a foszfát mennyisége helyett az akváriumvíz nitrát-foszfát arányára érdemes koncentráljunk.

Az "egészséges" nitrát-foszfát arány 10:1 -13 :1.

Ha ez az arány valamilyen oknál fogva felborul, akár katasztrofális algainvázió is kialakulhat, amely igen megnehezítheti az akvaristák életét. Nézzünk néhány tipikus példát, amikor az Aqua Line Phosphate használata indokolt:
 • Magas nitráttartalmú csapvíz

  A helyi vízszolgáltatótól lekérhető a vezetékes vizünk kémiai összetétele. Ha azt tapasztaljuk, hogy csapvizünk NO3-ot tartalmaz, elképzelhető, hogy extra foszfát szükséges, a megfelelő arány beállításához.

 • Túltelepített akvárium

  Nem ritka, hogy egy túltelepített akváriumban felborul a nitrát-foszfát egyensúly, mivel az "átlag" gyári haltápok alacsony foszfáttartalmúak, így a halak által termelt mulm jellemzően a nitrátszintet emeli, amit a foszfátszint "nem követ". Növényes akváriumokban vagy például fagyasztott rovarlárvákkal táplált halak esetén ez ritkább eset.

3Vannak-e kimondottan foszfátigényes növények?
Általánosságban kimondhatjuk, hogy a vékony gyökérzetű növények különösen kedvelik ha legalább kimutatható a foszfát jelenléte állandó jelleggel. Ilyenek a sokak által kedvelt gyepalkotó növények.
4Túladagolható-e a foszfát?
A túl magas foszfát szint a már említett algásodás mellett további gondokat okozhat. Ha magas a foszfát szintje elvonja a növényekből és természetesen az állatoktól a kalciumot. Garnélák esetében ennek akár vedlési rendellenesség is jelentkezhet, ami az állat elhullásához vezet. Ne feledd, foszfátból jóval kevesebb kell, mint nitrátból, mindig inkább óvatosak legyünk az adagolásnál!