Az aljzat szerepe és fajtái | A növényes akvárium születése 3. rész
1. Mai 2018
Kémiai szűrőanyagok
1. Mai 2018
Egy erős megvilágítással és széndioxid beoldással üzemeltetett, ún. High-Tech akvárium összeállítása és üzemeltetése viszonylag költséges történet. Részben emiatt, részben pedig a speciális ismeretek hiányában, alacsonyabb fényerejű hagyományos (gyári szettek) vagy a 0,5 Watt/Liter fényerőt meg nem haladó, low-tech akváriumok üzemeltetése jellemző az akvaristák körében.

Ez természetesen korlátozza a növényválasztást, az erős fényt és Co2-t igénylő fajok "kiesnek". A sokakat elvarázsoló akvakertek sűrű gyepszőnyege általában magasabb igényű növényfajokból áll (pl. Hemianthus callitrichoides ''Cuba'', glossostigma elatinoides, micranthemum monte carlo vagy az extrém igényes utricularia graminifolia).

A kezdő akvaristák (akik az említett körülmények technikai paraméterekkel üzemeltetik akváriumaikat) gyakran teszik fel a kérdést:
Számomra elérhetetlen egy szép, összefüggő aljnövényzet, technikai fejlesztés nélkül? A jó hír, hogy de, elérhető, hiszen vannak olyan - a felsoroltakon kívüli - növényfajok, amik akár gyepalkotóként is funkcionálnak, megfelelő törődéssel és metszéssel!
Ebben az írásban olyan előtéri növényeket mutatunk be, amelyek low-tech körülmények között is sikeresen nevelhetők.

A legnépszerűbb előtéri növények, low-tech akváriumokban

Képes útmutató kezdő (és haladó) akvaristáknak, előtéri növényválasztáshoz, alacsonyabb kötségvetésű és technikai hátterű akváriumokhoz
 • Pogostemon helferi

  Az utóbbi években vált igen közkedvelt növénnyé, melyet elsősorban igen extrém, semmihez sem igazán hasonlító külseje miatt érdemelt ki. Kis recés leveleivel, kompakt formájával a low-tech akváriumok egyik színfoltja lehet.

  Igényeit tekintve a vízre nem kényes: csap-, és lágyított vízben is megfelelően fejlődik, az alkalmazkodási időszak lejárta után. Ha megadjuk neki a low-tech akváriumoknál megszokott minimum technikai felszereltséget, egy igen különleges előtéri növényt ismerhetünk meg benne.

Pogostemon-helferi
 • Hemianthus micranthemoides

  Az akvakertészet összes válfajában igen közkedvelt növény, melyet elsősorban egyszerű szépségének, és nem utolsó sorban sokoldalúságának köszönhet.

  Igényeit tekintve közepes, de low-tech körülmények között már igen szép, high-tech versenyakváriumokra emlékeztető gyepet is kreálhatunk belőle. Vízre nem kényes, csapvízben is igen esztétikus formájában nevelhető. Fényigényét tekintve törekedjünk a 0,5 watt/liter közeli erősségre. A tápozást tekintve nincs különös igénye, viszont a növekedési sebességére alapozva viszonylag sok makroelemet (nitrát, foszfát, kálium) igényel.

  Jó körülmények között a metszést jól tűri, igen gyorsan regenerálódik, sőt, jót is teszünk ezzel, dúsítjuk, erősítjük a növényt. (KÈP: Bíró József)

Hemianthus-micranthemoidea_BiroJozsef
 • Anubiasok

  A kisebb méretű fajai és kertészeti változatai igen jól hasznosíthatóak egy low-tech növényes akvárium előtereként is, amit klasszikus szépségével, és alacsony igényével alapoz meg.

  Mivel rizómás növény, nem érdemes elsüllyeszteni az akvárium aljzatában, az epifita éledmódjához sokkalta jobb választás egy tereptárgyra, úgymint egy szép red-moor fára vagy szőlőtőkére, egy nagyobb kőre, vagy akár egy kerámiadíszre kötözni.

  Hogy mi kell neki, hogy szép legyen? Mondhatjuk, hogy szinte semmi. A legkisebb fény-, és tápanyag igényű növényfajok közé tartoznak a növényes akvarisztikában, így azért arra figyeljünk, hogy esetlegesen az erős fény-, és a lassú növekedése miatt az idősebb levelei az algák célpontjává válhatnak.

  Ha alacsonyan szeretnénk tartani (akár aljnövényzetként), mindenképpen valamelyik apró levelű variánsát válasszuk. Ilyen például az Anubias nana petite, nana mini vagy épp az akvarisztikában viszonylag újdonságnak számító, anubias nana pangolino.

Anubias_InVitro
 • Cryptocoryne fajok

  Méltán kedvelt növények a Low Tech akvakertészek körében. Igen széles környezeti paraméterek mellett is esztétikus állapotban fejlődő, hálás növények.

  A család fajai igen szerteágazó külsővel nyilvánulnak meg. Mindegyikről elmondhatjuk azonban, hogy minimális fényerő mellett is megfelelően gyarapodnak ( a faj fejlődési sebességét tekintve), viszont igénylik a gyökérzónában lévő bőséges tápanyag ellátást. Ezeket a kereskedelemben kapható, lehetőség szerint makroelemekkel is dúsított tápkapszulákkal, golyókkal vagy megfelelő aljzattal biztosíthatjuk.

  A növény tehát jól tűri a gyengébb technikát, de a hirtelen változást nem, erre a "crypto-melting" nevű jelenséggel reagálhat, amikor is akár az összes levél akár 1 nap alatt elmállik.

Crypto_InVitro