Ismerd meg alaposan a nano akvarisztika világát!
5. Mai 2018
Tökéletes belépő az Aquascaping világába
8. März 2020
Nemrégiben Stuttgartban jártam, az "ANIMAL Tiermesse" expón, ahol volt szerencsém összefutni, illetve néhány szót váltani Manuel Krauss, német akvakertésszel, aki készséggel válaszolt is a kérdéseimre. Ebben a bejegyzésben ezt az interjút olvashatjátok.

Manuel nevét valószínűleg többen ismerik, az Aquademia blog olvasói közül. Ha más nem, talán legismertebb munkája, az impozáns méretű "Aquascaping Tree", melynek főszereplője egy vörös lombú "óriás bonsai", bizonyára azonnal beazonosítja az alkotót. Projektjei az ADM, azaz Aqua Design Manuel néven futnak. Az interjúban az említett scape-re is kitértünk.

Manuel Krauss aquascaping interjú

12 kérdés, 12 válasz Manueltől, akvakertészeknek

1) Be tudnál röviden mutatkozni a magyar akvakertészeknek? Mit érdemes rólad tuni, mióta foglalkozol ezzel a hobbival?

"Manuel Krauß vagyok, német akvakertész. Németország szerte - illetve Európa más országaiban is - turnézok saját Aquascaping előadóasaimmal. Képzéseket és workshopokat tartok kezdőknek. 2008 óta mondhatom magam hivatásos akvakertésznek és 2006 óta foglalkozom ezzel a hobbival. Azaz mondhatom, hogy egy öreg róka vagyok az akvakertészet világában. Akkor szálltam be, amikor még nem volt ekkora hype a téma körül.

2) Miről ismerhetjük fel a munkáid? Mitől válik egy scape tipikus Manuel Krauss stílusúvá? Van-e valami specialitásod?

"Az egyik legismertebb munkám egy 800 literes Scape, egy vörös lombú fával a főszerepben. Emellett a mozifilmek inspirálta, ún. "moviescape"-ekre specializálódtam. Egy-egy filmjelenetet igyekszem megalkotni a víz alatt, régi klasszikusokból, illetve új blockbusterekből. Talán erre mondhatom, hogy a specialitásom."

3) Hogyan kezdesz neki egy-egy új scape-nek? Pontos tervezési fázis előzi me a projektet vagy inkább improvizáció jellemez?

"Ha egy új scape-be kezdek, legtöbbször csak a "hozzávalókra" van szükségem. Hardscape elemek, talaj és növények. Ezekkel kezdek neki "direktben" a munkának. A hosszútávra készülő projektek, illetve a filmes "moviescapek" előtt azért nem marad ki a konkrét tervezés."

4) Már számos akvakertet felépítettél. Van esetleg kedvenc projekted, amit mindenképpen kiemelnél a munkáidból?

"Igazából számos személyes kedvencem van, nem tudnék közülük egyet kiemelni. Minden egyes új projektben megtalálom a szépséget."

5) Szoktál-e indulni az ismert akvakertész világbajnokságokon, mint az IAPLC vagy az AGA?

"Korábban részt vettem versenyeken, de idő hiányában már nem szoktam nevezni Inkább próbálok arra koncentrálni, hogy a hobbiba frissen belépőknek segítséget, inspirációt nyújtsak."

6) Mi a kedvenc növényed, ami a legtöbb akváriumodban helyet kap? Említhetsz többet is.

"A bucephalandrák, a mohák és a cryptocoryne parva tartoznak a kedvenceim közé. Gyakran alkalmazok olyan fajokat, amik fejlődésük során alacsonyak maradnak, nem nőnek túl nagyra. Olyan növények, mint az Echinodorus például ritkán látható az akváriumaimban."

7) Mit tanácsolnál a kezdő akvakertészeknek?

"Minenképpen olvassanak utána a legfontosabb tudnivalóknak, folyamatosan gyűjtsék az információkat és keressék az inspirációt. Inkább áldozzanak egy-egy scape megtervezésére több időt, minthogy kéthavonat újjá kelljen építeni a teljes koncepciót! Emiatt is kínálok kész hardscape megoldásokat, illetve ingyenes tanácsadást az ügyfeleimnek."

8) Láthatunk-e a jövőben Manuel Krauss workshopot Magyarországon?

"Ha adódik lehetőség, természetesen nagyon szívesen állok rendelkezésre. Mindig örülök ha új kultúrát, új országokat ismerhetek meg."

9) Beszéljünk kicsit a legismertebb projektedről, amit már érintettünk az interjúban! Kezdjük a technikai adatokkal és az akvárium meretével!

"Az "Aquascaping Tree" azaz a vörös lombú fás projekt számomra is egy igazi kihívás volt. Először is a fához legyártattam az egyedi méretű üveget. Egy 110x80x95 cm-es akváriumról van szó. A 95 cm-es magasság már eleve nem teszi egyszerűvé a berendezést és a világítás kérdését. Az akváriumot három külső szűrő szűri, illetve egy negyedik, belsőszűrő is helyet kapott a medencében, a megfelelő felszíni vízmozgás végett. A világítást két nagy Sanrise LED lámpa látja el."

10) Milyen fát használtál a projekthez?

"Valódi teafa, melynek már a beszerzése is igen nehézkes volt számomra."

11) Milyen növény alkotja a lombot és honnan jött az ötlet, hogy vörös leveleket "kap" a fa?

"Ludwigia sp. Super red. amivel egyediségre törekedtem. Zöld fából láttunk már eleget, a vörös lomb pedig már önmagában feltűnő jelenség. Úgy gondoltam miért ne használhatnék száras növényt erre a célra. Habár kezdőknek nem ajánlanám, mivel a rögzítés és a növény gondozása nem tartozik a legegyszerűbb akvakertész feladatok közé."

12) Magam is tervezek egy hasonló, magas layoutot megvalósítani. Mire kell majd kimondottan figyeljek?

Azaz mennyire nehéz egy olyan medence, illetve scape karbantartása, ahol a magasság az akvárium leghosszabb oldala (nálam ugyanis ez lesz a helyzet). Nagyjából már megálmodtam a világítást de vannak még bennem kérdőjelek. Mi volt a titkod?

"A magas akváriumoknál fontos, hogy az előtéri növények megfelelő mennyiségű fényhez jussanak. Nem csak a lámpától való relatíve nagy távolság támaszt kihívást, hanem arra is gondlni kell, hogy a fa viszonylag sokat árnyékol. Emiatt olyan előtéri növényeket javasolnék, amik nem igényelnek túl sok fényt. A Bucephalandrák és az anubias fajok jó választások lehetnek."
Remélem érdekesnek találtátok az interjút, ami a blog történetének első ilyen jellegű bejegyzése. Ha lehetőségem lesz, igyekszem másokat is megszólaltatni. Bár már személyesen megtettem, itt is megköszönöm Manuelnek, hogy partner volt a bejegyzés megszületésében. Ha tetszett a cikk, megköszönöm ha megosztjátok social felületeiteken!

Boldog Új Évet!

Rigó Szabolcs

Fotók: Manuel Krauß