Út a hardscape-ig – A növényes akvárium születése 1. rész

A dús növényzet pozitív hatásai az akvárium ökoszisztémájára
30. April 2018
Az interneten böngészve, szembe találkoztál egy lélegzetelállító víz alatti kerttel, ami ragyogó színeivel, egészséges vibrálásával, ide-oda cikázó lakóival tökéletes harmóniát alkotott. Olyat, ami mellett feleslegessé válik a televízió, hiszen órákra leköti és nyugalommal tölti el szemlélőjét. Betértél egy díszállatkereskedésbe, ahol már első pillantásra elvarázsolt egy növényes akvárium. A bársonyos gyepszőnyegre egy bonsai fa vet árnyékot, melynek lombjában apró, ékszerszerű garnélák matatnak. A csipkés szélű sziklák pedig a színpompás halcsapat játszóterévé váltak. A kristálytiszta vízoszlop láthatatlanul védelmezi ezt az apró világot. Ismerős helyzetek? Benned is megfogalmazódott már a gondolat, hogy
 
Belevágok én is! Nekem is kell egy szelet természet, egy víz alatti táj, azaz egy növényes akvárium a nappalimba!
A jó hírünk az, hogy ez már szinte karnyújtásnyi távolságra van! Ha nyomon követed ezt az oldalt, illetve letöltöd ingyenes Ebook-unkat, minden információt megkapsz ahhoz, hogy sikeres akvakertész legyél! Boritékoljuk, hogy családod óriási örömmel és csodálattal fogja követni ezirányú törekvéseid, amint meglátják mit is tudsz alkotni, ezen weboldaláról eltanult trükkökkel, valamint az Aqua Line termékcsalád alkalmazásával!

A Layout, azaz akvakertünk látképének tervezése

Az első - de akár nevezhetjük nulladik - lépés víz alatti világunk látványtervének - lehetőleg minél részletgazdagabb - megtervezése kell legyen.
Ehhez segítségedre lesz az alábbi kérdéslista. Ha mindegyikre meg tudod adni a relatíve pontos választ, a látványterved felrajzolása gyerekjáték lesz. Ha még nem vagy tisztában az aquascaping világában alkalmazott stílusokkal, javasoljuk folytasd itt az olvasást! Ez a döntés ugyanis nagyban befolyásolja mind a hardscape elemek, mind pedig a növények későbbi kiválasztását! Választhatunk igazi minimalista stílust (pl. az iwagumi) ahol 1-2 növényfajta, döntően gyepalkotó fajok kerülnek csak a medencébe. A fókuszpontot a sziklák adják. De dönthetünk igazi dzsungel stílus vagy épp egy holland típusú akvárium mellett is, ahol a telepített növényfajok száma sokkal nagyobb, a hardscape elemekre (sziklák, gyökerek) pedig sokkal kevesebb hangsúly jut.

 • Mekkora lesz az akvárium?

  Értelemszerűen ez határozza majd meg mozgásterünk.

 • Használunk-e hardscape elemeket és ha igen, milyeneket?

  Egyrészt a választott stílus szabályai, másrészt saját ízlésünk függvénye

  Mind a sziklákból, mind pedig a fákból/gyökerekből is többféle áll az akvaristák rendelkezésére, más-más karakterisztikával.

 • Meg van-e a kiválasztott stílushoz illő technikánk?

  Ne feledjük, hogy a legtöbb akvakert az átlagnál erősebben megvilágított, CO2 beoldással ellátott rendszer, megfelelő teljesítményű - általában külső - szűrővel

 • Van-e már elképzelésünk a telepítendő halakat illetően?

  Mind a fenntarthatóság, mind pedig esztétikai szempontból kulcskérdés, mit szeretnénk akvakertünkben tartani. Kerülendők például a növényzetet "feltúró" nagytestű fajok. Egy kistestű csapathal viszont a layout térhatását is növeli, így lehetőségünk nyílik - relatív - kisebb medencében is monumentális hatást elérni.

 • Van-e valamilyen előzetes koncepciónk vagy preferált stílus amit követni szeretnénk?

  Az aquascaping (akvakertészet) stílusokról itt olvashatsz bővebben, a geometriai elrendezésről pedig a cikk végén.

Készítsünk vázlatot!

Természetesen ennél a lépésnél már döntöttünk az akvárium méretéről. Ezt vegyük figyelembe a vázlatkészítésnél. Egy vonalzó segítségével akár a konkrét méretet vagy annak arányosan lekicsinyített mását is felvonalazhatjuk. Ha még nem áll rendelkezésre semmilyen hardscape elem (szikla, gyökér) valamivel szabadabban tervezhetünk. A hardscape elemek vásárlásánál, gyüjtésénél azonban ne feledkezzünk meg rajzunkról. Próbáljuk a tervet legjobban megközelíteni! Választásunkat így a tudatosság fogja jellemezni. Sokan vannak akik összevásárolnak különböző dekor elemeket, amik külön-külön megtetszett nekik, de együtt vagy be sem férnek az akváriumba vagy semmilyen harmóniát nem alkotnak, így a Layout-ot nem a kifinomultság fogja jellemezni.

Vigyünk magunkkal a kereskedésbe mérőszalagot és természetesen a kész vázlatot. Utóbbit akár be is scannelhetjük, majd küldjük el a számunkra szimpatikus kereskedőkhöz online, akik segítenek a lerajzolt formákat leginkább megközelíteni.

Ha a vázlat készítésekor már megvannak a hardscape elemek, akkor méginkább pontos rajzot készíthetünk a leendő Layout-ról. Szikláinkat és fadekorációinkat mérjük le egy vonalzóval, így a rajzra arányosan kerülhetnek fel. (Másik megolás, hogy a rendelkezésre álló hardscape elemeinkből egy valós konstrukciót építünk, de még nem az akváriumba, hanem egy faládába vagy egy méretre vágott kartondobozba. A talajhoz ekkor még nem szükséges akváriumtalajt (soil, substrate, stb) használjunk, a homok is tökéletesen megfelel a célnak. NE FELEDD, az akváriumtalajnak komoly jelentősége van mind a vizualitásban, mind pedig az ökoszisztéma optimális működésében! TIPP: Ha meg szeretnéd ismerni az akváriumtalajok fajtáit és szerepét, olvasd el ezt az írást! )

Milyen dekorációs elemeket használj növényes akváriumodhoz?

Fogadj el egy tanácsot! Használj kizárólag természetes dekorációs elemeket (köveket, fákat)! A kiválasztásnál ne csupán az adott kőzet vagy fa/gyökér kinézetére hagyatkozz, hiszen akár végzetes hibát is elkövethetsz egy nem megfelelő választással. Egyes - magas mésztartalmú kövek például túlságosan is keményíthetik az akváriumvizet, ami nehezíti a növények tápanyagfelvételét és számos halfaj is negatívan reagálhat egy ilyen közegre. A fák közül pedig nem minden fajta alkalmas víz alatti "életmódra", sőt, akár mérgezőek is lehetnek. Egy bomlásnak induló, akvarisztikai célra alkalmatlan fával komoly aglavirágzást is előidézhetsz akváriumodban. Az alábbiakban - a teljesség igénye nélkül - összegyűjtve találsz olyan kőzeteket és fa/gyökér fajtákat, amik alkalmasak akvarisztikai célra és népszerűek az akvakertészek között.

Kövek, sziklák

 • Seiryu

  Az egyik legszebb kő, amely számos versenyakváriumban megtalálható. Izgalmas textúráját az éles szélek valamint a kontrasztos fehér csíkok adják. Az iwagumi akváriumok egyik legnépszerűbb köve a Seiryu, mivel a csipkés széleknek és szürke színének köszönetően, élethű hegyvonulatok alakíthatók ki belőle. A Seiryu enyhén növeli az akváriumvíz keménységét és PH értékét, ez azonban nem szokott komoly gondot okozni. A hatást megfelelő (PH csökkentő) aljzattal és/vagy vízlágyítással ellensúlyozhatunk, szükség esetén.

 • Sárkányő (Dragon stone)

  Az egyik legizgalmasabb akváriumi kő, jellegzetes erővonalaival és sárgásvörös színével. Nagyon látványos kompozíciók építhetők belőle a növényes akváriumokban. A csipkés, barlangokkal, furatokkal teli felülete alkalmas különböző mohák, de akár előtéri növények (Hemiantus Cuba, Montecarlo) rögzítésére, ami még sokoldalúbbá teszi a Dragon követ az akvaristák számára. Hatalmas előnye, hogy az akváriumvíz kémiai tulajdonságait nem befolyásolja. Ohko kő néven is ismert.

 • Fakő

  Fatörzsre hasonlító textúrájával és enyhén csillogós felületével igazán egyedi hatást kelt a fakőből épített hardscape. Formája, rajzolata és szürke színe miatt magas lánchegység immitálható ebből a típusból

 • Indiai megkövesedett fa

  Ezek a kövek valóban a természet egy piciny megövült része. A megkövesedett fákat is előszeretettel használják az akvaristák. Alakja és formája egy vágó korong segítségével is könnyen alakítható. Víz alatt gyönyörű vörös árnyalatot vesz fel, kiemelve ezzel a növények zöld színvilágát. Enyhe PH és víkeménység emelkedést okozhat, melynek mértéke - a seiryu kőhöz hasonlóan - nem veszélyes.

 • Manten kő

  Az iwagumi akváriumok - Takashi Amano mester által is gyakran használt - köve. Színe és textúrája alapvetően hasonlít a Seiryu-ra, azonban többféle forma és színvariánsa fellelhető, megjelenése valódi sziklákra, kopár hegyvonulatokra emlékeztet. Repedései szintén alkalmassá teszik mohásításra.

 • Nyasa kő

  A Nyasa-kő szürkés-világosszürkés színeivel rendkívül természetes hatású. Víz alá helyezve, a nyasa alapszíne sötét tónust vesz fel, méginkább kiemelve a kövek fehér erezetét. Robosztusabbak, tömörebbek, mint a Seiryu, a kontraszthatás azonban jobban érzékelhető rajta. Enyhén emeli a PH-t és az akváriumvíz keménységét.

 • Light Pagoda kő

  A világos pagoda követ nemcsak akvakertészek, hanem az akvarisztika más ágát űzők is előszeretettel használják. Látványos rétegződései ámulatba ejtenek mindenkit. Maguk a rétegek is más-más színárnyalatot vetenek fel. A világosabb színe az akváriumban sárgásvörösek. Kiválóan alkalmas teraszos felépítéshez.

 • Seegebirge (elefántbőr) kő

  A Seegebirge, mind színben, mind érdes textúrájában hajaz az elefánt bőrére. Kimondottan természetes hatású, egy vadonbéli táj juthat eszünkbe a Seegebirge kövekből kialakított akvakertekről.

 • Lávakő

  A vörös színű lávakő népszerűségét alacsony ára, illetve érdes, porózus felületének köszöneti. Gyakran boríják be az akvakertészek a lávakő szinte teljes látható felületét mohákkal (pl. riccardia). A lávakő megjelenése valamivel puritánabb a többi felsorolt kőzethez hasonlítva, mégis gyakori eleme növényes akváriumoknak. Vörös és sötétszürke, feketés változata is előfordul. (Lásd a galériában)

 • Görgeteg kövek

  A görgeteg kövek lekerekített, gyakran gömbölyded formájúak. Kiválóan utánozható vele egy, gyors folyású patakok jellemezte környezet. Szintén használják sügéres vagy például szivárványos cselékkel betelepített medencékben. Fekete verzióit gyakran alkalmazzák nano akváriumokban is, mohával bevonva.

 • Spagettikő

  Nevét a tésztaszerű textúrájáról kapta. Hasonlít a vörös lávakövekhez, de karakteresebb a csavaros felület miatt. Mésztartalma miatt keményíti a vizet, de még kezelhető szinten. A kimondottan lágy vizet kedvelő halak, garnélák tartása esetén erre jó felkészülni ha spagettikövet szeretnénk az akváriumba rakni. Porózus szerkezete ideális felületet nyújt a moháknak, de a szűrőbaktériumok is könnyebben tapadnak meg rajta.

 • Koponyakő

  A koponyakövek - magas mésztartalmuk miatt - kevésbé alkalmasak növényes akváriumokhoz, azonban talán a legjobb választás sügéres akváriumokhoz. Főleg az afrikai sügérek fogják szeretni a koponyaköves scape-et. A fehér, változatos formájú, barlangokkal tarkított koponyakövek között gyönyörű kontrasztot mutatnak a színes sügérek.

Írásunk következő részéből megtudhatjátok milyen gyökereket, dekorfákat érdemes akvarisztikai célra használni! Emellett megismerhetitek azokat a geometriai szabályokat, amiket a legsikeresebb akvakertészek alkalmaznak versenyakváriumaik megtervezésekor. Ne hagyjátok ki ezt a cikket sem!