Interjú: Manuel Krauss, egy nem mindennapi akvakertész Németországól
30. Dezember 2019
Talán kevesebben ismerik Magyarországon Tobias Gawrisch nevét. Ha azt mondom Aquaowner, lehet többeknek beugrik. Egy "főállású" német akvakertészről, aquascaping youtuberről van szó. Csatornáján német nyelven publikálja videóit, emiatt gondolom, hogy a magyar akvakertész társadalom kisebb százaléka előtt lehet ismert munkássága. Pedig az egyik leginformatívabb és legaktívabb csatorna a témában, amit valaha láttam.

Mostani bejegyzésünk Tobi, "Der perfekte Einstieg ins Aquascaping", azaz a "Tökéletes belépő az Aquascaping világába" című előadása alapján készült, a szerző engedélyével. (Tobi alapvetően high-tech akváriumokkal foglalkozik, tanácsait is általánosságban, erre a kategóriára érti.)

Virtuálisan "át is adom a szót" az Aquaownernek...

Elöljáróban szeretném leszögezni, hogy azok a dolgok, amiket meg fogok osztani, a saját tapasztalatom. Ez nem azt jelenti, hogy ez a nagybetűs igazság, vagy az egyetlen működőképes megközelités, ami az aquascaping világában létezik. Ellenkezőleg! Gyakorlatilag minden koncepció működhet......

Ha az ember elég türelmes!

Azt szoktam mondani, hogy ne könyveld el ilyennak vagy olyannak az akváriumod, 12 hetes kora előtt. Addig bejáratási szakaszról, növekedési szakaszról beszélünk. Alsó hangon 12 hét mire egy aquascape olyan fázisba kerül, amit előzetesen elképzelünk az adott projekt kapcsán. Tapasztalatom szerint, ezalatt a 12 hét alatt, nagyjából minden lezajlik, ami a kezdő vagy épp türelmetlen kertészek kedvét szegheti. Barnaalga, zöld alga, ezekre a tényezőkre gondolok.

Bizonyára mindenki, aki belevág élete első scape-ébe, elképzel egy koncepciót, egy képet, ahogy szeretné, hogy az akvárium kinézzen. Ez azonban nem történik meg egyik pillnatról a másikra. Nézzétek csak meg egyik legutóbbi projektem. Az alábbi két kép között semmi más, csak vegytiszta türelem bújik.

Mostani előadásomban egy olyan iránymutatást szeretnék adni, amin elindulhat bárki az aquascaping világában.
dLiquid_Nature_Vortrag.004

1. nap

eLiquid_Nature_Vortrag.005

90. nap

A legfontosabb tényezők az egészséges akvakerthez vezető úton

Tobias Gawrisch útmutatója
 • TALAJ: hogyan építsük fel?

  A számomra bevált recept: a legalsó réteg rendszerint egy porózus szerkezetű közeg. Pl. vulkanikus kőzúzalék, amit valamilyen jó minőségű aktív talaj fed. Kizárólag optikai okokból, sokszor egy harmadik (fedő)réteget is használok, ami azonos a másodikkal, de kisebb szemcsmérettel. (További olvasnivaló az akvárium talajról>>)

 • NÖVÉNYEK: mit és mennyit ültetünk?

  Azt, hogy pontosan mit ültessünk az akváriumba, nyilván egy szubjektív kérdés, amit ki-ki, a saját ízlésvilága szerint dönt majd el. A mennyiségre vonatkozóan viszont azt szoktam tanácsolni, hogy a koncepciónkhoz és a lehetőségeinkhez képest olyan sűrűn növényesítsünk, amennyire csak lehet. És itt most a teljes akváriumra, azaz mindhárom dimenziójára gondoljunk. Pl. egy iwagumi stílusú akvárium, melyben tipikusan, de legalábbis az esetek többségében csak előtéri növények, gyepalkotók vannak, nem nevezhetők erősen növényesített akváriumnak.)

 • FÉNY: mennyi fényre lesz szükségünk?

  Tropica analógia: a fény olyan, mint az autóban a gázpedál. Minél több fényünk van, annál gyorsabban "haladunk", azaz annál gyorsabb növekedésre képesek a növényeink. Viszont az autónkra gondolva, nagyobb gáz természetesen több üzemanyagot igényel. Ugyanígy az akvárium esetében. Minél több a fény, annál többet kell tápozzunk.

 • TÀPOZÁS: a szükséges tápanyagok (CO2, NPK, Vas és egyéb mikroelemek)

  A CO2-vel kapcsolatban sok kérdést kapok. Ezek között általában ott van, a "kell-e egyáltalán" a CO2? Általános válaszom, hogy igen. Saját meglátásom szerint egy-egy aquascape esetén, a fény után a CO2 a második legfontosabb tényező. Természetesen enélkül is érhetünk el növényi növekedést. Sarkított példa, mi is "elvagyunk" kenyéren és vizen, de szeretnénk így élni? A CO2-t a legelső naptól érdemes adagolni. Én legalábbis mindig így csinálom. Az első perctől teljes adagolóassal. Azaz nem 50%, nem 70%, hanem 100%.

Igazából ENNYI! Ha ezeket a vázlatpontokat ki tudjuk pipálni, garantáltan egy jól működő és egészséges akvakertet fogunk a nappalinkban látni.

Recept a kezdeti szakaszhoz

RENDBEN, Berendeztük az akváriumot, kezdődjön a kritikusnak mondott szakasz...
Két-háromszori, 50%-os vízcsere az első 2-3 hétben. Erre gyakran mondják - helytelenül - ellenérvként, hogy a baktériumkultúra fejlődését gátoljuk a sok vízcserével. Ez nem igaz. A számunkra fontos lebontó baktériumok nem az akváriumvízben úszkálnak, hanem a szűrőben és a talajban.

Az első 2-3 hét után lecsökkenthetjük a vízcserék számát heti 1x50%-ra. Ha algaproblámával küzdünk, akkor maradhatunk az ennél gyakoribb vízcseréknél, ugyanis...

A vízcsere segíti az algák elleni küzdelmet!

Banális dolog, de a gyakori vízcserével tartósan alacsonyan, illetve alacsonyabban tarthatjuk a - kezdeti szakaszban - felesleges tápanyagokat, illetve eltávolítjuk a vízben lévő algaspórák - akár - jelentős részét. Ami fontos, hgy legyünk konzekvensek! Ha algagondunk van, bármivel is próbálkozunk, tegyük azt 4-6 héten keresztül. Az akvarisztikában szinte semmi nem megy egyik napról a másikra. Itt vissza is utalok egy kulcsszóra, ami már elhangzott: TÜRELEM!
Tápozás: A folyékony növénytápok adagolását én kb. a harmadik hét után kezdem el. Addig - véleményem szerint - csak tápanyagtöbletet okoznék vele, hiszen a növények, ültetés után még nincsenek abban az állapotban, hogy a beadott tápot maradéktalanul fel tudják használni. Ez persze függ attól is, hogy mivel tápozunk. Van olyan nagy prémium gyártó (Japánból) akinek a tápja alacsony koncentrátumú, azaz elég híg. Egy másik nagynevű gyártó pl. 50%-os dózissal való kezdést javasol. Megintcsak mondom, a saját tapasztalatomat tolmácsolom. Nekem ez a rendszer vált be. Az első 2-3 hétben csak CO2-t adagolok, azt viszont az első perctől kezdve.

Világítás: Kezdetben napi 6 órában. A kezdeti szakasz első 3-4 hetében ezt a metódust szoktam választani, majd ezt követően fel lehet a világítási időt 8 órára emelni. Ha nagyon óvatosak akarunk lenni, akkor ezt am emelést is meg lehet bontani két lépcsőre.

Majd jönnek az első algák. De ettől nem szabad megijednünk!

Teljesen normális jelenség, a legtöbb akvárium kezdeti szakaszában.
Nem győzöm ezt hangsúlyozni. Az algák jönnek, de a legtöbb esetben komolyabb beavatkozás nélkül el is tűnnek az akváriumunkból. A következő képek a saját akváriumaimból vannak. A versenyfotók úgymond az érem egyik oldala, de a teljes képhez ez is hozzátartozik.
A legtöbb esetben át kell esni ezen a szakaszon. Olyat is tapasztaltam már, hogy ez a kezdeti algaboom szakasz - amely sokakat elkeserít vagy elbizonytalanít, - akár 10 héten keresztül is elhúzódott. A megoldás - a legtöbbször - ismét csak a türelem.

Az első fázisban a barnaalga szokta felütni a fejét, majd felváltja azt a zöldalgák valamelyik fajtája. Egészen elképesztően sok fajtájával lehet találkozni. Ezek nagy része szintén, ahogy jött, úgy megy is. Ha nem, akkor egyszerűen próbálkozzunk gyakoribb vízcserékkel! (Tudj meg többet az algák kialakulásáról, fajtáiról és a visszaszorításukról ebből a korábbi bejegyzésből>>)

Amik az algatámadást visszaverhetik

Bevált módszerek, amik a kezdeti szakaszban jól jöhetnek.
1) A vízcserék előtt igyekezzünk annyi algát mechanikusan eltávolítani, amennyit csak tudunk! Egyszerűen fogjunk egy fogkefét, szivacsot, algakaparót, stb. és essünk neki az algáknak! Miután minden érintett felületet (üvegek, sziklák, fa és egyéb dekorációs elemek) a lehető legalaposabban megtisztítottunk, végezzünk el egy nagyobb vízcserét. Ezzel a módszerrel lényegesen több algaspórát távolítunk el a vízből. Ez különösen a poralga esetében működik jól. Akár a 90%-os vízcsere is indokolt lehet. Ne feledjük, a hasznos baktériumaink a talajban és a szűrőben vannak!

2) Mivel a zöldalgák a feleslegesen rendelkezésre álló tápanyagot (leginkább az ammóniát) használják ki, további - gyors növekedésű - növények telepítésével kifoghatjuk a szelet a vitorlájukból. Ha már tele van az akváriumunk, az úszónövények is sokat segíthetnek. Ezeket még ültetünk sem kell, csupán "bedobálni" az akváriumba, hsiezn a léggyökereik vannak. Igen, könnyen lehet, hogy ez vizuálisan nem fog a legjobban mutatni, de a cél, hogy a végén jól nézzen ki az akvakertünk.
3) Algaevő állatok telepítése. Evidensnek tűnik, és ha átgondoltam alkalmazzuk, akkor valóban az is. Nem lehet azonban eléggé kihangsúlyozni, hogy egy algaproblémára sosem valamilyen állat betelepítése a (fő) megoldás! Kordában tartani, vagy a további növekedést megakadályozni, lelassítani. Ezek azok, amikre az algaevő állatok képesek. A legfontosabb kérdés velük kapcsolatban, hogy megfelelő élettér lesz-e nekik az akváriumunk? Ha nem, akkor ne telepítsük őket, csak azért, hogy hátha kevesebb algánk lesz!

Recept a (szemre) algamentes akváriumhoz, az első 12 hét után

 • Sok CO2

 • Átgondoltan kiválasztott és kellő egyedszámú algaevő telepítése

 • Optimális tápozás és tápozási rutin

  Itt érdemes elmondani, hogy amíg kvázi kísérlezetünk, hogy megtaláljuk az optimális rendszert, minden változtatásnál legalább négy héten keresztül figyeljük a hatást! Említettem már, máról-holnapra nem történik semmi az aquascaping világában. Ahhoz, hogy valaminek a hatását kellő bzonyossággal megfigyeljük, tapasztalatom szerint legalább négy hét kell.