A dús növényzet pozitív hatásai az akvárium ökoszisztémájára
30. April 2018
Infografika: növények hiánytünetei
30. April 2018
Az akvakertészet, illetve a növényes akváriumok világában többféle stílussal találkozhatunk. A követekzőkben megismerkedhetsz pár ilyen stílussal, amely után könnyebb lesz egy-egy akvárium elemzése, értékelése, de segítségedre lehet saját növényes akváriumod berendezésénél is.

Holland akvárium

A legrégebbi - egyben legnehezebb, legtöbb ismeretet igénylő - akvakertészeti stílus az úgynevezett holland akvárium. Az elnevezés a holland virágoskertekre utal, annak színvilágát próbálja víz alatt megjeleníteni. A stílus egy növényekkel kimondottan sűrűn beültetett víz alatti kertet takar, ahol hardscape elemek egyáltalán nem, vagy maximum minimális mennyiségben szerepelnek. A fókuszponto(ka)t a növények adják. Az akváriumban minden növénynek megtervezett helye van.

A növények karakterisztikája, színvilága és kontrasztja, valamint ezek tudatos összehangolása adja a holland akváriumok lényegét. Az előtéri, a középtéri valamint a háttéri növények rétegei szintén tudatosan összemosódnak. A növényekből teraszokat és utcákat alakítanak ki a holland akváriumokban.

TIPPEK A HOLLAND AKVÁRIUMHOZ

 • Enyhén lejtős aljzat

  A hátsó faltól a frontüveg felé lejtő aljzat kialakításával egyszerűbben alakíthatjuk ki a megfelelő mélységet, perspektívát a holland akváriumban. A hátsó részben tovább fokozhatjuk a hatást a stem növények telepítésével.

 • A kontraszt szerepe

  A holland akváriumok elképzelhetetlenek a kontrasztok tudatos alkalmazása nélkül. Ezt elérhetjük különböző színű növények egymás mellé telepítésével. Egy-egy vörös növénycsoport értelemszerűen erős kontrasztot alkot egy zöld bokor mellett. De nem csak a színek, hanem a növények leveleinek karakterisztikája is lehet kontrasztos.

 • Hosszabb, gyakoribb karbantartás

  Tudni kell, hogy egy holland akvárium több nyírást, karbantartást igényel, mint például egy "szabadjára engedett" dzsungel stílusú layout.

 • Növénytelepek kialakítása

  A kiválasztott növényfajtákat összefüggő csoportokba ültessük úgy, hogy minden faj egy-egy telepet alkosson! Nem szerencsés egy-egy tő véletlenszerű, egymástól távol eső ültetése.

 • Csapathalak telepítése

  A kistestű csapathalak telepítése - ahogy a többi növényes akvarisztikai stílusban - szerencsésebb választás. Azonban, ha az akvárium méret engedi, a diszkoszhalak vagy a vitorlások is gyakori lakói egy holland akváriumnak. Különösen előbbivel még tovább fokozhatjuk a színkavalkádot.

 • Megfelelő tápozási szisztéma

  Ne feledjük, a holland akváriumok igazi szépségét a növények kondíciója adja. Az élénk színvilágot, a megfelelő ütemű növekedést - ezzel összhangban az algásodás megelőzését- csupán megfelelő technikai háttérrel és magas minőségű növénytápokkal biztosíthatjuk. Utóbbira 100 százalékos megoldás az Aqua Line termékcsalád. Ideális választás - a TF Planter és a TF Macro növénytápsón túl - az Aqua Line Fe vas kiegészítőtáp mivel a vörös színű növények - amik a holland akváriumok hangsúlyos szereplői, gyakran igényelnek plusz vasat, hogy elérjék élénk színüket.

Iwagumi akvárium

Az iwagumi stílusban kizárólag köveket használunk dekorációs elemként, melyekre szigorú - geometriai - szabályok vonatkoznak. Sőt, a felhasznált köveknek saját (japán) nevük is van, ami azért érzékelteti a mértani alapokon fekvő kötöttséget. Íratlan szabálya az iwagumi layout-nak, hogy páratlan számú kővel dolgozunk. A stílus alapját a japán sziklakertek filozófiája, harmóniája teremtette meg.

Gyakran enyhén dombszerű aljzat közepén áll a fő szikla (Oyaishi) melytől elindulva sorakozik a többi. A páratlan számú kő az aszimmetrikus elrendezést szolgálja, amely jóval természetesebb hatást kelt.

Méretben a második legnagyobb követ (Fukuishi) a fő szikla mellé helyezik. Érdemes hasonló formát és textúrát választani, majd ellentétes irányban felállítani a két "főszereplő" követ. Ezzel meg is teremtettük az iwagumi layout egységes központi elemét. Csökkenő sorrendben a további kövek, a Soeishi (ebből az öt köves elrendezésnél kettő is bekerül a hardscape-be) valamint a legkisebb Suteishi. Ezek szerepe, hogy kiegészítsék, komplett sziklavonulattá formálják az elrendezést. Ezeket fektetve helyezzük a kompozícióba.

Az iwagumi akváriumok nélkülözik a fák és gyökerek használatát.

Az Iwagumi stílust tovább bonthatjuk kisebb irányzatokra, amikre azonban nagyjából azonos szabályok vonatkoznak. "Alapértelmezett" iwagumi stílusnak tekinthető az úgy. sanzon. Különbségek főként a kövek fomájában vagy textúrájában jellemzőek. Például kizárólag karcsúbb, hegyesebb kövek harmonikus elhelyezése már egy másik (al)irányzat, éppúgy, mint a dekorhomokkal feltöltött előtér.

TIPPEK AZ IWAGUMI AKVÁRIUMHOZ

 • Finom szemcséjű talaj

  Azzal, hogy kisebb szemcseméretű (szinte por alapú) aljzatot teszünk a sziklák alá, tovább fokozhatjuk a monumentalitás érzetét. A kövek így tényleg szikláknak, hegyvonulatnak hatnak.

 • Limitált számú növényfajta

  Gyakran csupán egyfajta növény - valamilyen gyepalkotó előtéri növény - található az Iwagumi akváriumokban. Ez szintén a köveket hangsúlyozza ki, az arányokat "támasztja alá". Jó választás például a Hemiantus Cuba, a micranthemum monte carlo vagy valamelyik alacsony növésű eleocharis fűféle

 • Nano halak

  Ha ránézünk egy profi iwagumi akváriumra, több, mint valószínű, hogy valamilyen nano halcsapatot látunk csupán benne, esetleg törpegarnélákkal együtt. Ne feledjük, egy nagyobb testű hal eltolja az arányokat, ami az iwagumi egyik alapja.

 • Minimalista elrendezés

  Az iwagumi stílusra egyértelműen rásüthetjük a minimalista elvet. Emögött azonban az átlagnál is több tervezés, prekoncepció áll, kezdve a kövek kiválasztásánál, azok elrendezésén keresztül a növényesítésig. Ideális kőzet tipus lehet a manten kő vagy a seiryu, a maga szürkés árnyalatával, vagy a igazán dekoratív sárkány kő, ahol az erővonalak még inkább irányítják szemünk.

Ryuboku és Mizube

Mindkét stílus központi elemei a fák és gyökerek. A ryuboku japánul uszadékfát jelent. Van akik egyenesen úgy értelmezik a ryuboku layoutot, amely egyáltalán nem tartalmaz köveket, de valójában "nincs tiltva" sőt, az elismert akvakertészek ryuboku akváriumaiban rendre megtalálható valamilyen kő is, azonban csupán kiegészítő szerepet kap. Mondhatni, a hardscape 80-90 százalékát a fák, gyökér dekorációk teszik ki.

A Mizube rokonstílus a ryuboku-val, azzal a különbséggel, hogy a fák úgymond áttörik a vízfelszínt és gyakran a víz fölötti rész is növényesítve van (jellemzően mohákkal.)

Mindkét irányzatnál gyakori a szigetes elrendezésű layout. A folyók által szállított, illetve a partszakaszra kivetett uszadékfák és a rájuk telepedő flora ihlette meg mindkét irányzatot.
TIPPEK A RYUBOKU ÉS A MIZUBE AKVÁRIUMOKHOZ

 • A megfelelő fafajta kiválasztása

  Tartsuk szem előtt, hogy nem minden fafajta alkalmas akvarisztikai célra. Ha erről megfeledkezünk, komoly katasztrófát, algavirágzást idézhetünk elő, a nem megfelelően megválasztott, víz alatt bomlásnak induló fa miatt. Egyes fafajták pedig egyenesen mérgezőek is lehetnek. Szép számmal áll azért akvarisztikai célra is alkalmas és nagyon is dekoratív fafajta rendelkezésre. Korábbi - a hardscape elrendezéséről szóló - írásunkban meg is nevezünk több ilyen fafajtát. Ha még nem olvastad, ne maradj le róla!

 • A fák, gyökerek előkészítest igényelnek

  A fa dekorációk penészedhetnek az első időszakban, így nem ajánlott előáztatás nélkül növényt közözni rájuk. Sérülhetnek, tönkre mehetnek a növények a penészesedés időszaka alatt. Akváriumba helyezés elött érdemes hosszan - akár 1-2 hónapig - egy vödörben áztatni fáinkat. Azáztatás alatt rendszeres vízcsere szükséges a vödörben!

 • Ergonómia

  A hardscape elemek (fák és kövek) elhelyezésénél ne csak a látvány legyen az egyetlen szempont. Víz alatti világunk rendszeres törődést, karbantartást igényel. Növények metszése, vízcsere, talajporszívózás. Mindezt nagyon megnehezítheti egy belógó faág vagy a sziklák miatt nehezen hozzáférhető rész. Ezeken a pontokon idővel felgyülemlik a mulm, ami algásodást, vízminőség romlást eredményezhet.

  Gondoljunk továbbá az úgynevezett negatív térre is. Halaink nagyra fogják értékelni ha búvóhelyet és kellően tágas úszóteret egyaránt biztosítunk számukra.

 • Rejtsük el a nem természetes részeket!

  A fákat gyakran darabolják, mielőtt a kereskedésekhez kerülnek. Különösen a vastagabb fűrészelt csonkok rontják az összképet, természetellenesnek hatnak. Érdemes úgy forgatni a fákt, hogy ne látszadjanak ezek a csonkok. Ha ez kivitelezhetelen, akkor takarjuk le a levágott részt valamilyen mohával, ássuk be vagy rejtsük el egy másik fa vagy kő mögé.

*Dán akvárium

Ez az irányzat némileg kakukktojás, hiszen korántsem rendelkezik olyan hagyományokkal, mint az előzők, ám kellően izgalmas ahhoz, hogy bekerüljön a felsorolásba. Egy viszonylag új stílus, lényegesen kisebb követőtáborral. A dán akváriumokba kizárólag vörös növények kerülnek. Az így kapott víz alatti kertek leginkább egy őszi tájra emlékeztetnek. Ide inkább, mint érdekesség került be, de idővel elválik, képes lesz-e felzárkózni a holland, illetve a japán stílusokhoz. (Az iwagumi, a ryuboku és a mizube is Japánból indul hódító útjára.)

A vörös növények tartásáról, tápozásáról egy későbbi írásban külön is foglalkozni founk.