Aquascaping stílusok
30. April 2018
Hogyan nevelj algamentes akváriumot?
30. April 2018
Ha nem biztosítunk növényeinknek, minden szükséges tápanyagból kellő mennyiséget, illetve nem találjuk el az optimális arányokat, hiánytünetek lépnek fel. A hiánytüneteket nem mindig egyszerű felismerni. A beazonosításhoz azonban segíteni fog ezen írásunk és az infografika.

Fontos megemlíteni, hogy növényeink olyankor is produkálhatnak hiánytüneteket, ha az akváriumvízben elegendő mennyiségben van jelen az adott tápanyagtípus, de azok felvételét valami - például túl kemény víz vagy magas PH érték - gátolja.

Növényeinkről tudni kell, hogy - elemenként eltérő gyorsasággal - régi leveleikből elvonva - képesek bizonyos (mobilis) tápanyagokat átcsoportosítani az új levelekbe.

Erre azonban az ún. immobilis elemeknél csak nagyon lassan képesek. Ezt a folyamatot már látható hiánytünetek kísérik.

A LEGGYAKORIBB HIÁNYTÜNETEK:

 • Nitrogén

  Az sárgászöld növények, apró, rendellenes levelek és az alsó levelek elsárgulása utalhat nitrát hiányra. Ebben az esetben mérjünk NO3 szintet az akváriumban. Az optimális nitrátszint 10 -30 mg/liter.

 • Foszfát

  Foszfátból jóval kevesebb kell, mint nitrogénból. Sőt, a nitrát-foszfát arányra kimondottan ügyelnünk kell. (A TF Macro a megfelelő arányban tartalmazza a két makroelemet, így a termék adagolásával az arány borulása jó eséllyel elkerülhető.)

  A foszforhiányos növények hasonló tüneteket produkálhatnak, mint a nitrogénhiányosak. A növény elsárgul, vagy besötétedik, levelein nem ritkán zöld pontalgák jelennek meg. Szintén jellemző a levélhullás.

  Az akváriumvíz optimális foszfátszintje 0,1-1,5 mg/l.

 • Vas

  A vashiány elég gyakran fordul elő az akváriumban, főleg ha olyan növényeket tartunk, amikr extra vasat igényelnek. A vashiányos növény új levelei fakók, halványak. A problémát orvosolhatjuk Aqua Line Fe adagolásával.

 • Kálium

  Tipikus káliumhiányra utaló tünet ha a növény új levelei aprók, csökevényesek. Az idősebb leveleken barna vagy sárga szélű foltok jelennek meg, majd idővel a levél kilyukad.

 • Kálcium

  A kálciumhiányos levelek torzak, és aprók, színük pedig fakóbb. A csapvízben megtalálható a kálcium, így a hiánya a túllágyított vízben fordul elő.

 • Magnézium

  Ha magnéziumhiánytól szenved egy növény, levelei sárgulnak, de az erezet zöld marad. Utóbbi ami perdöntő különbség. A magnéziumhiány ugyanis nagyon hasonlít a vashiányra.

hianytunetek_infografika

Mit tegyünk ha hiánytünetre gyanakszunk?

Először is próbáljuk megvizsgálni az esetleges egyéb körülményeket, amik hiánytünethez hasonló elváltozásokat vagy akár levélhullást okozhatnak. Utóbbira példa ha például túl sűrűn ültetjük le a növényeket, akkor az alsó levelek óhatatlanul is hiányt fognak szenvedni. Egész egyszerűen nem jutnak fényhez az alsó levelek, így azokat a növény elkezdi hullajtani. Ettől természetesen nem kell kétségbeesni.

Következő lépésben mérjük meg az akváriumvíz keménységét, illetve PH értékét. Utóbbi, egy növényes akváriumban - a CO2 beoldás miatt - ritkán lesz túl magas, de előfordulhat. Vízlágyítással pedig csökkenthetjük a vízkeménységet, segítve ezzel a tápanyagok felszívódását.

A tápanyagok szintjét víztesztekkel mérhetjük le, amik nagyban segítenek a hiány beazonosításában. Ezek használata egyszerű, azonban tudnunk kell, hogy a piacon kapható tesztek közül nem mind megbízható.

Ha ténylegesen valamelyik tápanyagelem hiánya áll fent, pótolnunk kell, ám tegyük ezt nagyon óvatosan! Vannak gyártók, akik az egyes mikro és makro elemeket külön árulják. Találunk tehát megoldást, ám sokkal jobban járunk ha egy komplex tápozási rendszert választunk, amely a megfelelő arányban és mennyiségben tartalmaz MINDEN tápanyagot növényeink számára. Ezzel nem csupán növényeink lesznek szépek és egészségesek, de az algásodás kialakulását is kiküszöbölhetjük. A növények ugyanis - a jól beállított tápozási rendszernek köszönhetően - nem engednek teret az algáknak. Ezt nyújtja az Aqua Line termékcsalád!

Az Aqua Line termékek alkalmazásával elkerülhetők a hiánytünetek, növényeink egészséges, természetes színeket öltenek. Az optimális mennyiséget azonban mindenkinek egyénileg kell kikísérletezni. A gyári ajánlás természetesen nagyon hasznos támpont. Mind a TF Planter, mind pedig a TF Macro megfelelő arányban tartalmazza a tápanyagokat.

Előfordulhat azonban, hogy bizonyos - nitrát szelektív - szűrőanyag, vagy szikes csapvíz hatására az arányok eltolódhatnak, erre nem árt odafigyeljünk! A nitrát-foszfát arány tudatos beállítása az akváriumban létfontosságú az algák elleni küzdelemben. A témáról itt tudhatsz meg többet.

Esetpéldák

Az alábbi galéria szintén a segítségedre lesz a hiánytünetek beazonosításában.