A berendezés geometriája | növényes akvárium születése 2 . rész
1. Mai 2018
Az aljzat szerepe és fajtái | A növényes akvárium születése 3. rész
1. Mai 2018
Gyakori kérdése az akvaristáknak - különböző fórumokon -, hogy éppen milyen hiánytünet is látható az adott növényen? (A hiánytünetek megállapításához mindenképpen olvassátok el ezt a bejegyzést és töltsétek le az infografikát!)

A válasz - annak ellenére, hogy az utóbbi évtizedben a növényes akvarisztika rohamos fejlődésen, forradalmon ment át, gombamód szaporodtak a tapasztalatok, a növények igényeit kielégítendő technikák, illetve tápozási módszerek sokaságát dolgozták ki lelkes akvaristák,növény kedvelők - sokszor nem egyszerű.

Hiánytünet - valamint az ehhez kapcsolódó algásodás - nem csupán akkor jelentkezhet a növényeken, ha valamelyik tápanyagból nem, vagy túl keveset adagolsz az akváriumba, hanem valamely elem TÚLADAGOLÀSA esetén is! Az egyes elemek túlzott adagolása miatt bekövetkező növekedési zavarok legalább olyan károsak és látványosak mint azok hiánya. A természet mindig az egyensúlyra törekszik, igaz ez a tápanyag felvételnél is. Ha egyik tápanyagból sokat adagolunk, akkor az a másik tápanyag relatív hiányát is okozhatja. Ezt nevezzük antagonizmusnak.

Az előző bekezdést érdemes még egyszer elolvasd! Ha növényeiden valamilyen növekedési rendellenességet tapasztalsz, de a vízértékek azt mutatják, minden tápanyagtípus kimutatható, valamint eléri/meghaladja az optimális szintet előfordulhat, hogy valamely tápanyag a kelleténél nagyobb koncentrációban van jelen. Az antagonizmus révén pedig az adott elem "ellenpárját" relatív hiány fogja jellemezni.

A Justus von Liebig, német vegyészhez köthető minimum törvény szerint a legkevesebb rendelkezésre álló tápanyag mennyisége szabja meg a növény növekedését. Ezt megfordítva, minden tápelemnek optimális mértékben kell a növény rendelkezésére állnia ahhoz, hogy optimálisan fejlődjön. Ez azonban nem csupán az abszolút tömegre, hanem az egyes elemek arányaira is vonatkozik! Az aránytalanul túladagolt elemek meg fogják akadályozni más elemek felvételét.

Az antagonizmusnak az ellenpárja a szinergizmus. A szinergista elemek pozitív kölcsönhatásban vannak egymással. Az egyik elem jelenléte segíti a szinergista párjának felvételét. A mellékelt ábrán jól láthatók az egyes elemek közötti viszony. Ezzel a "térképpel" jóval nagyobb eséllyel derítheted ki, ha valamely elem túladagolása miatt, relatív hiány jellemző akváriumodban, amely rendellenes növény növekedéshez, stagnáláshoz, illetve algásodáshoz vezetett!
Különösen fontos ez a mai modern akvarisztikai tápozásoknál,ahol a makro tápelemeket külön adagoljuk a mikroelemektől. Ha elhibázzuk a diagnózist és egy túladagolt elem okozta relatív hiánytünetet félrekezelünk máris borul az egész rendszerünk.

A tápanyag túladagolásból való "kilábalás" viszonylag nehéz, sok türelmet és kitartást igénylő feladat. Minden akvárium más,tökéletes receptet nem is lehet adni,hiszen még a növények fajtánkénti igényei is különböznek. De a víz pH értéke,a talaj mikrobiológiai állapota,a használt tápok kelátolása mind-mind befolyásolják azok felvehetőségét.

Ha túladagolásra gyanakszunk mindenképp óvatosan járjunk el! Az adagok fokozatos csökkentése és a rendszeres, a szokásosnál nagyobb vízcserék is csak lassan hozzák meg a kívánt eredményt, mivel a tápanyag túladagolásos tünetek legtöbbször a csúcshajtást károsítják, így a növényeknek sokszor több hét kell mire kiheveri a stresszt és normális növekedésnek indulnak. Még optimális feltételek mellett is 3-4 hét is lehet a regeneráció.

Ne feledd, a vízértékek kimutatásához használt tesztek, a tápanyagok egymáshoz való viszonyáról, arányairól, antagonizmusról nem adnak képet. Ezért előfordulhat,hogy normális tápértékek mellett is tápanyag ellátási zavarokkal nézünk szembe.
A leggyakoribb antagonista párok, amelyek rendellenes növénynövekedést, illetve relatív tápanyaghiányt okoznak az akváriumban. Példa az ábrák alkalmazására: Növényeid új hajtásain torz, csökevényes leveleket fedezel fel. A hiánytüneteket bemutató infografikánk segítségével beazonosítod, hogy valószínűleg kalcium hiány lépett fel. Fontos tudni, hogy az ilyen jellegű probléma mögött számos - egymástól teljesen eltérő - probléma lakozhat. Például eleve lágy, vagy szikes csapvízzel rendelkezel, esetleg a vízlágyítás utáni visszasózás nem lett optimális vagy relatív hiányról lesz szó, azaz a kálcium valamelyik antagonista párja túlsúlyba került.

A fenti ábrán, az úgynevezett Mulders diagrammon még nem jelölték, de az újabb kutatások a kalciumot a nitrogénnel is antagonista párba állítják. A felvázolt problémára akár a túladagolt nitrogén is válasz lehet, egyebek mellett.